Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasto "Kinder bueno"(bez pieczenia)

Ciasto "Kinder bueno" bez pieczenia to domowa wersja jednych z najsłynniejszych batoników świata. Nigdy nie byłam wielką fanką tych słodkości, ale ostatnio skusiło mnie zdjęcie tego właśnie ciasta na jednym z blogów. Jak się okazało przygotowując swoją wersję zrównałam się smakiem z tymi pysznymi batonikami.
Dla mnie ciasto "Kinder bueno" to doskonały pomysł na pyszne ciasto na rodzinną uroczystość. W swoim przepisie pominęłam jednak orzechy laskowe, gdyż nie każdy za nimi przepada. Orzechy laskowe zastąpiłam kremem czekoladowym. W efekcie domowe bueno wyszło słodziutkie i bardzo smaczne. Niewątpliwą zaletą wersji bez pieczenia ciasta "Kinder bueno" jest to, iż przygotowuje się bardzo szybko i gotowe jest praktycznie już na wieczorne przyjęcie. Polecam!
Składniki:
300 g jasnych herbatników
150 g herbatników kakaowych
krem I
300 g serka mascarpone
150 g kremu czekoladowego
krem II
250 g mleka w proszku
125 ml mleka
100 g masła
30 g miodu
dekoracja
150 g kremu czekoladowego
6 batoników Kinder bueno
Krem I: Serek mascarpone ucieramy z kremem czekoladowym.
Krem II: Mleko zagotowujemy z miodem. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Wolnym strumieniem dodajemy ciepłe mleko(cały czas miksujemy na wolnych obrotach). Do masy wsypujemy mleko w proszku. Krótko miksujemy.
Połowę jasnych herbatników układamy w kwadratowej formie. Smarujemy kremem I. Układamy herbatniki ciemne. Smarujemy kremem II. Układamy pozostałe herbatniki jasne. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Dekoracja: Krem czekoladowy podgrzewamy. Smarujemy nim wierzch ciasta. Układamy batoniki. Chłodzimy jeszcze godzinę.

bez pieczenia, ciasto, krem czekoladowy
krem czekoladowy, bez pieczenia, szybko

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj