Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Miodowa babka na białkach

Do babki na białkach już od jakiegoś czasu miałam nie odpartą chęć. Wprawdzie już mam jeden przepis na ten smaczny wypiek, jednak ten dzisiejszy jest wyjątkowy. Przypominam wam o moim innym przepisie na babkę na białkach
Głównym powodem wyjątkowości jest dodanie miodu do przepisu. Miodowa babka na białkach to pyszny i szybki wypiek. Moim zdaniem jest to również przepis, który doskonale sprawdza się jeśli chodzi o praktyczne wykorzystanie białek pozostałych z szarlotki oraz miodu. Miodowa babka na białkach moim zdaniem morze być super prostą propozycją na świąteczny stół. Polecam!
Składniki:
350 g maki pszennej
200 g masła
200 g miodu
100 ml mleka
100 g czekolady mlecznej
30 g cukru waniliowego
4 g proszku do pieczenia
6 białek
Masło wraz z miodem rozpuszczamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Do masy dodajemy wystudzone masło z miodem. Dodajemy również wolnym strumieniem mleko. Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 55 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy wystudzone ciasto.
babka, miód, babka na białkach
babka, miód, babka na białakch
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj