Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Wigiliny tort piernikowy

Uroczystości Wigilijne to jedne z najważniejszych świat w naszym kraju. Jednym z głównych potraw w tym dniu powinny być ciasta. Tradycyjnie w moim domu podaje się serniki, makowce oraz szarlotkę. Jednak i u mnie czasem musi być małe odstępstwo od tradycji. Tym razem jest to Wigilijny tort piernikowy. Tort piernikowy to według mnie idealne zakończenie tego wyjątkowego wieczoru. Pyszny i bardzo piernikowy biszkopt przełożony kremem cynamonowym to wypiek, który na pewno wpisze się w świąteczną atmosferę w waszym domu. Ciasto dosyć łatwo wykonać , krem również nie jest trudny. W moim domu ten akurat tort stał się przebojem. Zapewne duże znaczenie miała okazja na jaką został przygotowany. Polecam!
Składniki:
ciasto piernikowe
180 g mąki pszennej
120 g cukru
30 g przyprawy do piernika
6 g proszku do pieczenia
aromat migdałowy
4 jajka
nasączenie
50 ml wody
50 ml likieru wiśniowego
krem
550 ml mleka
120 g cukru
100 g masła
60 g budyniu
30 g mąki ziemniaczanej
30 g cynamonu
2 żółtka
Ciasto piernikowe: Białka oddzielamy do żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i żółtka. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, aromat migdałowy. Krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na pół.
Krem:  400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cynamonem. W 150 ml mleka rozpuszczamy obie mąki, budyń oraz żółtka. Mieszankę dodajemy do gotującego mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy zimny budyń.
Nasączenie: Mieszamy wodę z likierem wiśniowym.
Blaty ciasta nasączamy. Przekładamy 3/4 kremu. Pozostałym kremem dekorujemy boki oraz wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.


tort, tort piernikowy
tort, tort piernikowy
tort, tort piernikowy
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj