Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Wigiliny tort piernikowy

Uroczystości Wigilijne to jedne z najważniejszych świat w naszym kraju. Jednym z głównych potraw w tym dniu powinny być ciasta. Tradycyjnie w moim domu podaje się serniki, makowce oraz szarlotkę. Jednak i u mnie czasem musi być małe odstępstwo od tradycji. Tym razem jest to Wigilijny tort piernikowy. Tort piernikowy to według mnie idealne zakończenie tego wyjątkowego wieczoru. Pyszny i bardzo piernikowy biszkopt przełożony kremem cynamonowym to wypiek, który na pewno wpisze się w świąteczną atmosferę w waszym domu. Ciasto dosyć łatwo wykonać , krem również nie jest trudny. W moim domu ten akurat tort stał się przebojem. Zapewne duże znaczenie miała okazja na jaką został przygotowany. Polecam!
Składniki:
ciasto piernikowe
180 g mąki pszennej
120 g cukru
30 g przyprawy do piernika
6 g proszku do pieczenia
aromat migdałowy
4 jajka
nasączenie
50 ml wody
50 ml likieru wiśniowego
krem
550 ml mleka
120 g cukru
100 g masła
60 g budyniu
30 g mąki ziemniaczanej
30 g cynamonu
2 żółtka
Ciasto piernikowe: Białka oddzielamy do żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i żółtka. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, aromat migdałowy. Krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na pół.
Krem:  400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cynamonem. W 150 ml mleka rozpuszczamy obie mąki, budyń oraz żółtka. Mieszankę dodajemy do gotującego mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy zimny budyń.
Nasączenie: Mieszamy wodę z likierem wiśniowym.
Blaty ciasta nasączamy. Przekładamy 3/4 kremu. Pozostałym kremem dekorujemy boki oraz wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
tort, tort piernikowy
tort, tort piernikowy
tort, tort piernikowy
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj