Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Babka majonezowa

Ciasto doskonałe zarówno na święta Wielkanocne , jak i spotkania w gronie przyjaciół. Babka majonezowa to przykład doskonałego  połączenia ciasta biszkoptowego z dodatkiem majonezu, który w tym przepisie zastępuje tłuszcz jakim jest np.: masło czy olej. Majonez w tym wypieku gra kluczową rolę. Jest to babka wilgotna, puszysta i niezwykle intrygująca w smaku. co ciekawe w cale nie czuć smaku majonezu. 
Babka majonezowa to przepis, który tak naprawdę niedawno odkryłam w sieci. Jest to również ciekawy pomysł na wykorzystanie majonez, który zalegam nam w lodówce. W cieście użyłam również maki ziemniaczanej. Akurat ten dodatek sprawia, iż wypiek jest kruchy, wręcz się sypie. Sok z cytryny możecie kochani oczywiście zastąpić sokiem z pomarańczy. Nada babce majonezowej jeszcze większej egzotyki. Ważne, aby był to sok z cytrusów, gdyż dodatkowo nadaje babce majonezowej wilgotności i smaku. Polecam!
Składniki:
200 g maki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
100 g cukru pudru
100 ml majonezu (około  4 łyżek)
100 ml soku  z cytryny lub z pomarańczy
30 ml wody
8 g proszku do pieczenia
4 jajka
aromat cytrynowy lub pomarańczowy
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy najpierw cukier partiami, cały czas miksując. Pojedynczo dodajemy żółtka. Do puszystej masy dodajemy najpierw 50 ml  sok z cytryny lub pomarańczy. Krótko miksujemy. Majonez mieszamy w oddzielnym kubku i dodajemy do masy. Miksujemy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy do masy wraz z aromatem. Miksujemy do momentu powstania gładkiej masy. Formę z kominem smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.  Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Cukier puder mieszamy wraz z ciepłą wodą i 50 ml soku z cytryny. Gotowym lukrem polewamy wystudzone ciasto. Dowolnie dekorujemy.


ciasto, babka, babka z majonezem, ciasto z majonezem
ciasto, babka , babka majonezowa, ciasto majonezowe
ciasto, babka, babka z majonezem, ciasto z majonezem
babka, ciasto z majonezem, babka majonezowa

Smacznego!
Źródło: https://przepisyjoli.com/2017/04/najlepsza-babka-majonezowa/

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj