Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Babka majonezowa

Ciasto doskonałe zarówno na święta Wielkanocne , jak i spotkania w gronie przyjaciół. Babka majonezowa to przykład doskonałego  połączenia ciasta biszkoptowego z dodatkiem majonezu, który w tym przepisie zastępuje tłuszcz jakim jest np.: masło czy olej. Majonez w tym wypieku gra kluczową rolę. Jest to babka wilgotna, puszysta i niezwykle intrygująca w smaku. co ciekawe w cale nie czuć smaku majonezu. 
Babka majonezowa to przepis, który tak naprawdę niedawno odkryłam w sieci. Jest to również ciekawy pomysł na wykorzystanie majonez, który zalegam nam w lodówce. W cieście użyłam również maki ziemniaczanej. Akurat ten dodatek sprawia, iż wypiek jest kruchy, wręcz się sypie. Sok z cytryny możecie kochani oczywiście zastąpić sokiem z pomarańczy. Nada babce majonezowej jeszcze większej egzotyki. Ważne, aby był to sok z cytrusów, gdyż dodatkowo nadaje babce majonezowej wilgotności i smaku. Polecam!
Składniki:
200 g maki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
100 g cukru pudru
100 ml majonezu (około  4 łyżek)
100 ml soku  z cytryny lub z pomarańczy
30 ml wody
8 g proszku do pieczenia
4 jajka
aromat cytrynowy lub pomarańczowy
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy najpierw cukier partiami, cały czas miksując. Pojedynczo dodajemy żółtka. Do puszystej masy dodajemy najpierw 50 ml  sok z cytryny lub pomarańczy. Krótko miksujemy. Majonez mieszamy w oddzielnym kubku i dodajemy do masy. Miksujemy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy do masy wraz z aromatem. Miksujemy do momentu powstania gładkiej masy. Formę z kominem smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.  Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Cukier puder mieszamy wraz z ciepłą wodą i 50 ml soku z cytryny. Gotowym lukrem polewamy wystudzone ciasto. Dowolnie dekorujemy.
ciasto, babka, babka z majonezem, ciasto z majonezem
ciasto, babka , babka majonezowa, ciasto majonezowe
ciasto, babka, babka z majonezem, ciasto z majonezem
babka, ciasto z majonezem, babka majonezowa

Smacznego!
Źródło: https://przepisyjoli.com/2017/04/najlepsza-babka-majonezowa/

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj