Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Babka podwójnie czekoladowa

Miłośniczką babek jestem nie od dziś. Uwielbiam ich miękkość oraz  to że są to bardzo trwałe wypieki. Dobrze przygotowane, według sprawdzonego przepisu mogą stać nawet tydzień. W moim domu punkt obowiązkowy każdych świąt. 
Dzisiejszy przepis na babkę podwójnie czekoladową to propozycja dla wszystkich fanów puszystych i mięciutkich ciast. Obowiązkowo z dużą ilością czekolady. Niewątpliwą zaletą akurat tej babki jest, iż jest super wilgotna. U mnie w domu babka podwójnie czekoladowa zagościła tuż przed ostatnimi świętami. Została skosztowana szybciej, niż została upieczona. Babkę podwójnie czekoladową kieruje głównie do wszystkich fanów czekolad. Polecam!
Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g czekolady deserowej
200 g masła
150 g cukru
150 ml śmietany 12%
30 g kakao
20 g kawy rozpuszczalnej
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
Mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy. 150 g masła ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy pojedynczo jajka. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy przesiane składniki oraz kawę rozpuszczalną i śmietanę, Miksujemy do połączenia się składników. 100 g czekolady kroimy na bardzo drobne kawałki. Dodajemy do masy. Mieszamy drewnianą łyżką. Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 60-65 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Czekoladę kroimy drobno. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 50 g masła. Polewamy nią ciasto.


czekolada, babka, babka czekoladowa
babka, czekolada, babka czekoladowa
babka, czekolada, babka czekoladowa
babka, czekolada, babka czekoladowa
Smacznego!
Źródło: "Moje wypieki i desery", s. 89


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj