Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Babka podwójnie czekoladowa

Miłośniczką babek jestem nie od dziś. Uwielbiam ich miękkość oraz  to że są to bardzo trwałe wypieki. Dobrze przygotowane, według sprawdzonego przepisu mogą stać nawet tydzień. W moim domu punkt obowiązkowy każdych świąt. 
Dzisiejszy przepis na babkę podwójnie czekoladową to propozycja dla wszystkich fanów puszystych i mięciutkich ciast. Obowiązkowo z dużą ilością czekolady. Niewątpliwą zaletą akurat tej babki jest, iż jest super wilgotna. U mnie w domu babka podwójnie czekoladowa zagościła tuż przed ostatnimi świętami. Została skosztowana szybciej, niż została upieczona. Babkę podwójnie czekoladową kieruje głównie do wszystkich fanów czekolad. Polecam!
Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g czekolady deserowej
200 g masła
150 g cukru
150 ml śmietany 12%
30 g kakao
20 g kawy rozpuszczalnej
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
Mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy. 150 g masła ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy pojedynczo jajka. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy przesiane składniki oraz kawę rozpuszczalną i śmietanę, Miksujemy do połączenia się składników. 100 g czekolady kroimy na bardzo drobne kawałki. Dodajemy do masy. Mieszamy drewnianą łyżką. Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 60-65 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Czekoladę kroimy drobno. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 50 g masła. Polewamy nią ciasto.
czekolada, babka, babka czekoladowa
babka, czekolada, babka czekoladowa
babka, czekolada, babka czekoladowa
babka, czekolada, babka czekoladowa
Smacznego!
Źródło: "Moje wypieki i desery", s. 89


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj