Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto Wiśniowa chmurka

Ciasto genialne w smaku. Przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Doskonałe na drugą połowę wakacji. Pełne kwaskowych wiśni przekładanych kremem śmietanowym. Ciasto Wiśniowa chmurka to deser doskonały również na nadchodzący długi weekend. To ciasto to również wariacja na temat innego popularnego wypieku jakim jest malinowa chmurka. Moim zdaniem jednak wiśniowa chmurka jest o niebo lepsza od jej popularnej kuzynki. Kwaskowe wiśnie zanurzone w pysznej galaretce, które został przełamane słodkim kremem śmietanowym to dla mnie deser idealny. Ja generalnie uwielbiam połączenia kwaskowych owoców z słodkimi kremami. Wracając jednak do wiśniowej chmurki jest to ciasto łatwe, gdyż nie potrzeba go piec. Jest smaczne bo łączy w sobie to co najlepsze czyli słodkość i nutkę kwasku. Moim zdaniem jest to deser dla wszystkich. Polecam!
Składniki:
400 g wiśni świeżych lub mrożonych
300 ml śmietany 30%
300 ml wody
150 g cukru pudru
120 g galaretki wiśniowej
100 g herbatników
50 g płatków migdałowych
10 g śmietanfixu
Mrożone wiśnie wcześniej rozmrażamy. Jeśli używamy świeżych to drylujemy. Obie galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Studzimy. gdy galaretki ostygną dodajemy do nich wiśnie. Wkładamy do lodówki to lekkiego stężenia. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układamy herbatniki. Herbatniki zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce. Następnie na stężałą galaretkę układamy bitą śmietanę. Posypujemy migdałami. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.


ciasto z kremem, ciasto z galaretką, ciasto wiśniowa chmurka
ciasto z kremem, ciasto z galaretką, ciasto wiśniowa chmurka
ciasto z kremem, ciasto wiśniowa chmurka, ciasto z galaretką
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj