Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasto Wiśniowa chmurka

Ciasto genialne w smaku. Przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Doskonałe na drugą połowę wakacji. Pełne kwaskowych wiśni przekładanych kremem śmietanowym. Ciasto Wiśniowa chmurka to deser doskonały również na nadchodzący długi weekend. To ciasto to również wariacja na temat innego popularnego wypieku jakim jest malinowa chmurka. Moim zdaniem jednak wiśniowa chmurka jest o niebo lepsza od jej popularnej kuzynki. Kwaskowe wiśnie zanurzone w pysznej galaretce, które został przełamane słodkim kremem śmietanowym to dla mnie deser idealny. Ja generalnie uwielbiam połączenia kwaskowych owoców z słodkimi kremami. Wracając jednak do wiśniowej chmurki jest to ciasto łatwe, gdyż nie potrzeba go piec. Jest smaczne bo łączy w sobie to co najlepsze czyli słodkość i nutkę kwasku. Moim zdaniem jest to deser dla wszystkich. Polecam!
Składniki:
400 g wiśni świeżych lub mrożonych
300 ml śmietany 30%
300 ml wody
150 g cukru pudru
120 g galaretki wiśniowej
100 g herbatników
50 g płatków migdałowych
10 g śmietanfixu
Mrożone wiśnie wcześniej rozmrażamy. Jeśli używamy świeżych to drylujemy. Obie galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Studzimy. gdy galaretki ostygną dodajemy do nich wiśnie. Wkładamy do lodówki to lekkiego stężenia. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układamy herbatniki. Herbatniki zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce. Następnie na stężałą galaretkę układamy bitą śmietanę. Posypujemy migdałami. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
ciasto z kremem, ciasto z galaretką, ciasto wiśniowa chmurka
ciasto z kremem, ciasto z galaretką, ciasto wiśniowa chmurka
ciasto z kremem, ciasto wiśniowa chmurka, ciasto z galaretką
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj