Baton przekładany kremem śmietankowym z orzechami to jeden z moich ulubionych. Oprócz tego, że jest znany to równie prosto go zrobić. Moim zdaniem to doskonała przekąska zarówno do szkoły, jak i do pracy. Ma niewątpliwą zaletę, możemy w takim domowym batoniku kontrolować ilość cukru. Domowa wersja batoników knopers to zdrowa propozycja, która każdemu posmakuje. U mnie w domu, gdy pierwszy raz je przygotowałam to rozeszły się szybciutko. Niedługo potem zrobiłam te domowe batoniki a'la knopers ponownie. Całej mojej rodzinie smakowały. Polecam!
Składniki:
masa mleczna
300 g mleka w proszku
200 g masła
100 ml mleka
50 g cukru
masa czekoladowa
200 g kremu czekoladowego
100 g masła
100 g orzechów laskowych
10 g kakao
dodatkowo
300 g kwadratowych małych wafli
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
Masa mleczna: Mleko wraz z cukrem zagotowujemy. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. wolnym strumieniem dodajemy wystudzone mleko. Miksujemy. Do masy mleko w proszku. Mieszamy.
Masa czekoladowa: Orzechy laskowe mielimy. Miękkie masło ucieram. Dodajemy krem czekoladowy i kakao. Miksuję. Do masy dodaje zmielone orzechy laskowe.
Na desce układam cztery wafle . Smaruje masę czekoladową. Przykrywam kolejnymi czterema waflami. Smaruje masę mleczną. układam następne cztery wafle. Chłodzę w lodówce przez całą noc. Czekolady łamie na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Smaruje wafle. Ponownie chłodzę w lodówce. Kroję na kwadraty.
Składniki:
masa mleczna
300 g mleka w proszku
200 g masła
100 ml mleka
50 g cukru
masa czekoladowa
200 g kremu czekoladowego
100 g masła
100 g orzechów laskowych
10 g kakao
dodatkowo
300 g kwadratowych małych wafli
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
Masa mleczna: Mleko wraz z cukrem zagotowujemy. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. wolnym strumieniem dodajemy wystudzone mleko. Miksujemy. Do masy mleko w proszku. Mieszamy.
Masa czekoladowa: Orzechy laskowe mielimy. Miękkie masło ucieram. Dodajemy krem czekoladowy i kakao. Miksuję. Do masy dodaje zmielone orzechy laskowe.
Na desce układam cztery wafle . Smaruje masę czekoladową. Przykrywam kolejnymi czterema waflami. Smaruje masę mleczną. układam następne cztery wafle. Chłodzę w lodówce przez całą noc. Czekolady łamie na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Smaruje wafle. Ponownie chłodzę w lodówce. Kroję na kwadraty.
Mniam! Super pomysł. Fajnie że taki baton można samemu przygotować w domu :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis!
OdpowiedzUsuń