Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Domowy baton ala knopres

Baton przekładany kremem śmietankowym z orzechami to jeden z moich ulubionych. Oprócz tego, że jest znany to równie prosto go zrobić. Moim zdaniem to doskonała przekąska zarówno do szkoły, jak i do pracy. Ma niewątpliwą zaletę, możemy w takim domowym batoniku kontrolować ilość cukru. Domowa wersja batoników knopers to zdrowa propozycja, która każdemu posmakuje. U mnie w domu, gdy pierwszy raz je przygotowałam to rozeszły się szybciutko. Niedługo potem zrobiłam te domowe batoniki a'la knopers ponownie. Całej mojej rodzinie smakowały. Polecam!
Składniki:
masa  mleczna
300 g mleka w proszku
200 g masła
100 ml mleka
50 g cukru
masa czekoladowa
200 g kremu czekoladowego
100 g masła
100 g orzechów laskowych
10 g kakao
dodatkowo
300 g kwadratowych małych wafli
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
Masa mleczna: Mleko wraz z cukrem zagotowujemy. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. wolnym strumieniem dodajemy wystudzone mleko. Miksujemy. Do masy mleko w proszku. Mieszamy.
Masa czekoladowa: Orzechy laskowe mielimy. Miękkie masło ucieram. Dodajemy krem czekoladowy i kakao. Miksuję. Do masy dodaje zmielone orzechy laskowe.
Na desce układam cztery wafle . Smaruje masę czekoladową. Przykrywam kolejnymi czterema waflami. Smaruje masę mleczną. układam następne cztery wafle. Chłodzę w lodówce przez całą noc. Czekolady łamie na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Smaruje wafle. Ponownie chłodzę w lodówce. Kroję na kwadraty.
domowy knopers, baton orzechowy
domowy knopers, domowy wafel orzechowy
Smacznego!
Źródło: " Moje wypieki i desery", s. 293.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj