Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Sernik tahini

Pyszny i puszysty sernik z pastą tahini. Zaskakuje smakiem i niezwykłym aromatem. Nie jest to sernik trudny w przygotowaniu. Łatwość jego wykonania sprawia, iż na pewno zaoszczędzimy przy nim czas podczas świąt. Sernik tahini to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Puszysta masa serowa oraz dodatek pasty tahini sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Moim zdaniem to jeden z lepszych wypieków na święta. Zaskoczy gości wyjątkowym smakiem i aromatem. Polecam!
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
200 g pasty tahini
150 g cukru
100 g masła
100 g herbatników
100 g czekolady mlecznej
50 ml śmietany 30%
50 g sezamu
20 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
3 jajka
Masło rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy partiami ser. Do masy dodajemy pastę tahini. Do masy dodajemy sezam, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Dno wykładamy herbatnikami. Wykładamy masę serową. Ciasto pieczemy przez 90 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Ciepłą śmietanę podgrzewamy. Do podgrzanej śmietany dodajemy czekoladę. Mieszamy. Sos krótko studzimy. Gdy lekko zgęstnieje to polewamy nim wystudzony sernik.
sernik, pasta tahini, pasta sezamowa
sernik, pasta tahini, pasta sezamowa
Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-tahini


Komentarze

Popularne posty

Drukuj