Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Wafelki z masą kokosową

Deser jakim są wafelki z przeróżnymi masami to jeden z moich ulubionych smakołyków. Wafelki z masą kokosową nie są jednak tak popularne jak inne wersje tego lubianego deseru, takie jak np.: z masą czekoladową czy śmietankową. Wafle z masą kokosową są prostym i równie smacznym deserem co jej popularniejsi krewni. Jest to deser pachnący kokosem, w którym znajdziemy również same wiórki kokosowe. Doskonale sprawdzi się podczas karnawału. Wafelki z masą kokosową zachwycają swoim aromatem. U mnie w domu zniknęły w mgnieniu oka. Myślę, że u was będzie podobnie. Jest to na pewno deser wokół, którego nikt nie przejdzie obojętnie. Nie jest bardzo klasyczny, ani nie jest bardzo nowoczesny. Łączy w sobie prostotę i łatwość wykonania.  Polecam!
Składniki:
400 ml mleka kokosowego
350 g kwadratowych wafli
300 g mleka w proszku
200 g białej czekolady
120 g masła
120 g wiórków kokosowych
100 g cukru
Masło, mleko kokosowe i cukier rozpuszczamy. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy 100 g wiórków kokosowych. Mieszamy. Do masy dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Cztery wafle przekładamy masą. Postępujemy tak do momentu skończenia się masy i wafli. Gotowe wafelki chłodzimy w lodówce przez 12 godzin. Białą czekoladę w temperaturze pokojowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wafle dzielimy na pół, tworząc trójkąty. Wierzch każdego z wafli smarujemy rozpuszczoną czekolada. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Ponownie chłodzimy przez dwie godziny.
wafle z masą kokosową, wafle z masą, wafle
wiórki kokosowe, wafle z masą, wafle
wafle, wafle z masą, wiórki kokosowe, wafle z masą kokosową
Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj