Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Wafelki z masą kokosową

Deser jakim są wafelki z przeróżnymi masami to jeden z moich ulubionych smakołyków. Wafelki z masą kokosową nie są jednak tak popularne jak inne wersje tego lubianego deseru, takie jak np.: z masą czekoladową czy śmietankową. Wafle z masą kokosową są prostym i równie smacznym deserem co jej popularniejsi krewni. Jest to deser pachnący kokosem, w którym znajdziemy również same wiórki kokosowe. Doskonale sprawdzi się podczas karnawału. Wafelki z masą kokosową zachwycają swoim aromatem. U mnie w domu zniknęły w mgnieniu oka. Myślę, że u was będzie podobnie. Jest to na pewno deser wokół, którego nikt nie przejdzie obojętnie. Nie jest bardzo klasyczny, ani nie jest bardzo nowoczesny. Łączy w sobie prostotę i łatwość wykonania.  Polecam!
Składniki:
400 ml mleka kokosowego
350 g kwadratowych wafli
300 g mleka w proszku
200 g białej czekolady
120 g masła
120 g wiórków kokosowych
100 g cukru
Masło, mleko kokosowe i cukier rozpuszczamy. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy 100 g wiórków kokosowych. Mieszamy. Do masy dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Cztery wafle przekładamy masą. Postępujemy tak do momentu skończenia się masy i wafli. Gotowe wafelki chłodzimy w lodówce przez 12 godzin. Białą czekoladę w temperaturze pokojowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wafle dzielimy na pół, tworząc trójkąty. Wierzch każdego z wafli smarujemy rozpuszczoną czekolada. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Ponownie chłodzimy przez dwie godziny.


wafle z masą kokosową, wafle z masą, wafle
wiórki kokosowe, wafle z masą, wafle
wafle, wafle z masą, wiórki kokosowe, wafle z masą kokosową
Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj