Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Wafelki z masą kokosową

Deser jakim są wafelki z przeróżnymi masami to jeden z moich ulubionych smakołyków. Wafelki z masą kokosową nie są jednak tak popularne jak inne wersje tego lubianego deseru, takie jak np.: z masą czekoladową czy śmietankową. Wafle z masą kokosową są prostym i równie smacznym deserem co jej popularniejsi krewni. Jest to deser pachnący kokosem, w którym znajdziemy również same wiórki kokosowe. Doskonale sprawdzi się podczas karnawału. Wafelki z masą kokosową zachwycają swoim aromatem. U mnie w domu zniknęły w mgnieniu oka. Myślę, że u was będzie podobnie. Jest to na pewno deser wokół, którego nikt nie przejdzie obojętnie. Nie jest bardzo klasyczny, ani nie jest bardzo nowoczesny. Łączy w sobie prostotę i łatwość wykonania.  Polecam!
Składniki:
400 ml mleka kokosowego
350 g kwadratowych wafli
300 g mleka w proszku
200 g białej czekolady
120 g masła
120 g wiórków kokosowych
100 g cukru
Masło, mleko kokosowe i cukier rozpuszczamy. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy 100 g wiórków kokosowych. Mieszamy. Do masy dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Cztery wafle przekładamy masą. Postępujemy tak do momentu skończenia się masy i wafli. Gotowe wafelki chłodzimy w lodówce przez 12 godzin. Białą czekoladę w temperaturze pokojowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wafle dzielimy na pół, tworząc trójkąty. Wierzch każdego z wafli smarujemy rozpuszczoną czekolada. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Ponownie chłodzimy przez dwie godziny.
wafle z masą kokosową, wafle z masą, wafle
wiórki kokosowe, wafle z masą, wafle
wafle, wafle z masą, wiórki kokosowe, wafle z masą kokosową
Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj