Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Tort opium

Tort opium to wyjątkowy wypiek. Jest to połączenie ciasta czekoladowego z dwoma pysznymi kremami: kawowym i czekoladowym. Na przepis na ten akurat tort natrafiłam przypadkiem w internecie. Początkowo wydawał mi się trudny i skomplikowany. Jednak po drobnych korektach i zamienianiu pewnych składników stworzyłam tort, który stał się hitem w moim domu. Co tu dużo mówić moja rodzinna uwielbia torty i każdy tort jaki przygotuje podawany jest opinii. Tort opium spotkał się z wyjątkowym przyjęciem. Nie wiem czyja to była zasługa. Czy mak w tym cieście odegrał wyjątkową rolę, a może krem kawowym. Nie wiem. Wiem za to, że ten tort spodoba się miłośnikom zarówno ciast czekoladowym , jak i miłośnikom nieoczywistych smaków. Tort opium to ciasto dobre i smaczne pod każdym względem. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
350 g mąki pszennej
180 g cukru
50 g suchego maku
30 g kakao
10 g proszku do pieczenia
7 jajek
krem kawowy
400 ml śmietany 30%
200 g serka mascarpone
150 g cukru pudru
30 g kawy rozpuszczalnej kremowej
15 g śmietanfixu
krem czekoladowy
400 ml śmietany 30%
200 g serka mascarpone
150 g cukru pudru
30 g kakao
15 g śmietanfixu
dekoracja
40 g wiśni dekoracyjnych
nasączenie
50 ml wody
50 ml likieru czekoladowego
Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy suchy mak. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na trzy blaty.
Krem kawowy: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Dodaje kawę rozpuszczalną. Miksuję.
Krem czekoladowyZimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Dodaje kakao. Miksuję.
Nasączenie: Mieszam ze sobą wodę i likier.
Blaty ciasta nasączam. Przekładam kremem kawowym. Chłodzę 30 minut. Następnie wierzch i boki ciasta dekoruję kremem czekoladowym i wiśniami. Ciasto chłodzę dwie godziny w lodówce.
tort, ciasto czekoladowe
tort, ciasto czekoladowe
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj