Piernik to nieodłączny towarzysz każdych świąt. Jest to
pyszny i dosyć łatwy wypiek. Aromat piernika przyjemnie urozmaica nam
przygotowania do świat. Tegoroczna Wigilia będzie nieco inna, ale zarazem
wyjątkowa. Spędzona wśród najbliższych domowników sprawia, iż zapamiętamy ją na
długo. Żeby nieco urozmaicić oczekiwanie proponuję przepis na Piernika pełnego
zdrowia. Tym co wyróżnia to ciasto od innych to użycie miodu manuka. Jest to
niezwykle modny i zdrowy zamiennik cukru. Miód manuka to skarbnica zdrowia i
słodkości. Uważany jest za najdroższy
miód świata. Zastanawiacie się gdzie go pewnie kupić? Polecam wam stronę
miodymanuka.pl tam znajdziecie wszystko co powinniście wiedzieć o tym miodzie.
Zapraszam was również do mojego artykułu , który znajdziecie TU. Wracając
jednak do samego piernika. Polecam wam ten wypiek, gdyż nie dość, że zachwyca
smakiem to jest jeszcze pełen witamin.
Składniki:
400 g maki ziemniaczanej
100 g mleka w proszku
100 g miodu manuka
100 g margaryny
100 g czekolady mlecznej
60 g przyprawy do piernika
60 g rodzynek
20 g skórki pomarańczowej
20 g kakao
20 ml śmietany 12%
20 g powideł
5 g proszku do pieczenia
5 g sody oczyszczonej
3 jajka
Margarynę wraz z miodem lekko podgrzewam. Studzę. W osobnej
misce mieszam mąkę, mleko w proszku, kakao, przyprawę do piernika, śmietanę i
powidła. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka dodaje do suchych składników.
Rodzynki zalewam wrzącą wodą. Odstawiam na 15 minut. Odcedzam. Obsypuję mąką.
Dodaje do ciasta. Dodaję wystudzoną margarynę. Miksuję. Białka ubijam na
sztywno. Dodaje do ciasta. Mieszam. Ciasto przelewam do formy keksowej
wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 45 minut w 180
stopniach do tzw. Suchego patyczka. Studzę. Czekoladę rozpuszczam. Polewam
ciasto. Dekoruję skórką pomarańczową.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz