Piernik pełen zdrowia

Piernik to nieodłączny towarzysz każdych świąt. Jest to pyszny i dosyć łatwy wypiek. Aromat piernika przyjemnie urozmaica nam przygotowania do świat. Tegoroczna Wigilia będzie nieco inna, ale zarazem wyjątkowa. Spędzona wśród najbliższych domowników sprawia, iż zapamiętamy ją na długo. Żeby nieco urozmaicić oczekiwanie proponuję przepis na Piernika pełnego zdrowia. Tym co wyróżnia to ciasto od innych to użycie miodu manuka. Jest to niezwykle modny i zdrowy zamiennik cukru. Miód manuka to skarbnica zdrowia i słodkości. Uważany  jest za najdroższy miód świata. Zastanawiacie się gdzie go pewnie kupić? Polecam wam stronę miodymanuka.pl tam znajdziecie wszystko co powinniście wiedzieć o tym miodzie. Zapraszam was również do mojego artykułu , który znajdziecie TU. Wracając jednak do samego piernika. Polecam wam ten wypiek, gdyż nie dość, że zachwyca smakiem to jest jeszcze pełen witamin.

Składniki:

400 g maki ziemniaczanej

100 g mleka w proszku

100 g miodu manuka

100 g margaryny

100 g czekolady mlecznej

60 g przyprawy do piernika

60 g rodzynek

20 g skórki pomarańczowej

20 g kakao

20 ml śmietany 12%

20 g powideł

5 g proszku do pieczenia

5 g sody oczyszczonej

3 jajka

Margarynę wraz z miodem lekko podgrzewam. Studzę. W osobnej misce mieszam mąkę, mleko w proszku, kakao, przyprawę do piernika, śmietanę i powidła. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka dodaje do suchych składników. Rodzynki zalewam wrzącą wodą. Odstawiam na 15 minut. Odcedzam. Obsypuję mąką. Dodaje do ciasta. Dodaję wystudzoną margarynę. Miksuję. Białka ubijam na sztywno. Dodaje do ciasta. Mieszam. Ciasto przelewam do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 45 minut w 180 stopniach do tzw. Suchego patyczka. Studzę. Czekoladę rozpuszczam. Polewam ciasto. Dekoruję skórką pomarańczową.



Smacznego !

Komentarze