Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Rolada czekoladowa z białym makiem
Rolada czekoladowa z białym makiem to niezwykłe ciasto i mój debiut w ciastach typu rolada. Łącze w nim zarówno smak maku, jak i czekolady. Tym co przemawia za tym wypiekiem jest kruche ciasto i pyszne nadzienie z białego maku. Biały mak nie jest u nas bardzo popularnym składnikiem w wypiekach, a to błąd. Moim zdaniem jest równie pyszny jak klasyczny niebieski. W smaku jest nieco łagodniejszy. Ciasto kruche z dodatkiem drożdży stanowi niezbędny element rolady. Można powiedzieć, że rolada z białym makiem to doskonała propozycja na weekendowe ciasta, jak i na większe uroczystości. Polecam !
Składniki
ciasto krucho - drożdżowe
350 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g masła
50 g kakao
20 ml mleka
20 g świeżych drożdży
3 żółtka
masa makowa
300 g białego maku lub gotowej masy makowej
300 ml mleka
100 g miodu
1 białko
Ciasto krucho - drożdżowe: Świeże drożdże mieszam z 10 g cukru, mąki i 10 ml mleka. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Ciasto wkładam do lodówki na dwie godziny. Zimne ciasto wałkuje.
Masa makowa: Mleko zagotowuje z cukrem. Dodaje biały mak. Mieszam do momentu napęcznienia. Studzę. Białko ubijam. Dodaje do wystudzonej masy makowej.
Masę rozsmarowuje na cieście. Zawijam roladę. Roladę zawijam w papier do pieczenia i wkładam do formy keksowej. Piekę około 45 minut w 170 stopniach. Studzę. Dowolnie dekoruję.
Smacznego !
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Super roladka, kojarzy mi się ze świętami :)
OdpowiedzUsuń