Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Rolada czekoladowa z białym makiem

 Rolada czekoladowa z białym makiem to niezwykłe ciasto i mój debiut w ciastach typu rolada. Łącze w nim zarówno smak maku, jak i czekolady. Tym co przemawia za tym wypiekiem jest kruche ciasto i pyszne nadzienie z białego maku. Biały mak nie jest u nas bardzo popularnym składnikiem w wypiekach, a to błąd. Moim zdaniem jest równie pyszny jak klasyczny niebieski. W smaku jest nieco łagodniejszy. Ciasto kruche z dodatkiem drożdży stanowi niezbędny element rolady. Można powiedzieć, że rolada z białym makiem to doskonała propozycja na weekendowe ciasta, jak i na większe uroczystości. Polecam !

Składniki

ciasto krucho - drożdżowe

350 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

100 g masła

50 g kakao

20 ml mleka

20 g świeżych drożdży

3 żółtka

masa makowa

300 g białego maku lub gotowej masy makowej

300 ml mleka

100 g miodu

1 białko

Ciasto krucho - drożdżowe: Świeże drożdże mieszam z 10 g cukru, mąki i 10 ml mleka. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia.  Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Ciasto wkładam do lodówki na dwie godziny. Zimne ciasto wałkuje. 

Masa makowa: Mleko zagotowuje z cukrem. Dodaje biały mak. Mieszam do momentu napęcznienia. Studzę. Białko ubijam.  Dodaje do wystudzonej masy makowej.

Masę rozsmarowuje na cieście. Zawijam roladę. Roladę zawijam w papier do pieczenia i wkładam do formy keksowej. Piekę około 45 minut w 170 stopniach. Studzę. Dowolnie dekoruję. 



Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj