Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Domowe krówki ciągutki

Domowe krówki ciągutki to tak naprawdę jeden z powodów do słodkiego powrotu do dzieciństwa. Do dziś pamiętam smak i urok krówek ciągutek. W moich wcześniejszych wpisach pokazywałam wam jak przygotować krówki mordoklejki i kruche krówki.
Tym razem jednak bazą moich domowych krówek ciągutek będzie mieszanka słodkiej śmietany i mleka. Bo tak naprawdę to od nas zależy z czego i jakie proporcje użyjemy to przygotowania naszych domowych krówek. Jedno jednak mogę wam zagwarantować - smakują zdecydowanie lepiej niż krówki ze sklepu. Polecam!
Składniki:
250 ml mleka
250 ml śmietany(1 opakowanie)
50 g cukru
50 g masła
Mleko i śmietanę wyjmujemy 30 minut przed gotowaniem.  Mleko, śmietanę, cukier  i masło umieszczamy w garnku z grubym dnem. Cały czas mieszamy do momentu zagotowania. Od chwili, gdy mleko i śmietana  z masłem i cukrami się zagotuje mieszamy około 20 minut na średnim ogniu lub 35-40 minut na małym. Uważamy przy tym, aby nie przypalić masy. Gdy masa zacznie ciemnieć to gotujemy około 6 minut na średnim ogniu lub 8 minut na małym ogniu.(im masa będzie bardziej ciemna tym krówki będą bardziej kruche). Gotową masę przelewamy do plastikowego pojemnika wyłożonego papierem śniadaniowym. Studzimy. Gdy masa wystygnie wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny(przed włożeniem kroimy na małe prostokąty). Krówki zawijamy w papier lub celofan.


krówki, krówki ciągutki, domowe krówki ciągutki
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj