Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Wafle kajmakowe

Przepis na wafle kajmakowe nie jest nowy, ani odkrywczy. Ma za to mnóstwo zalet. Oprócz tego, że wafle kajmakowe są szybkie i smaczne, to samą masę kajmakową przygotowuje się dosyć łatwo. Główną bazą do tych pysznych słodkości jest mleko skondensowane. Na bazie mleka skondensowanego możemy nie tylko przygotować masę do tych wafli, ale również krem do tarty czy mazurka. Przepis na domową masę kajmakową znajdziecie oczywiście u mnie na blogu czyli TU.
Drugą zaletą wafli kajmakowych jest to, iż składniki na te wafelki są dostępne praktyczne w każdym sklepie. Dobrą cechą tych słodkości jest dodatek mielonych orzechów. Mamy tutaj dowolność. Ja osobiście wybrałam orzechy włoskie i laskowe, ale to do was należy jakie wybierzecie. 
Wafle kajmakowe moim zdaniem mogą konkurować z najsłynniejszym deser na bazie wafli czyli tortem pichingerem(przepis na niego znajdziecie TU). Są równie łatwe i szybkie, co smaczne. Polecam!
Składniki:
400 ml mleka skondensowanego
120 g mielonych orzechów włoskich lub wiórków kokosowych
100 g czekolady białej
75 g masła
1 paczka kwadratowych wafli
Mleko skondensowane gotujemy. W momencie zagotowania zmniejszamy ogień. Gotujemy około 15-20 minut na średnim ogniu.  Gdy masa kajmakowa będzie gęsta dodajemy 60 g  mielonych  orzechów lub wiórków kokosowych. Studzimy. Cztery wafle przekładamy masą kajmakową. Postępujemy tak do momentu skończenia się masy. Kwadraty waflowe chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Następnie kroimy je na pół.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rogi wafli maczamy w czekoladzie, a następnie w pozostałych mielonych orzechach.
wafle, wafle kajmakowe, wafle z masą kajmakową
wafle, wafle kajmakowe, wafle z masą kajmakową
Smacznego!
Źródło: " Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 363.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj