Przepis na wafle kajmakowe nie jest nowy, ani odkrywczy. Ma za to mnóstwo zalet. Oprócz tego, że wafle kajmakowe są szybkie i smaczne, to samą masę kajmakową przygotowuje się dosyć łatwo. Główną bazą do tych pysznych słodkości jest mleko skondensowane. Na bazie mleka skondensowanego możemy nie tylko przygotować masę do tych wafli, ale również krem do tarty czy mazurka. Przepis na domową masę kajmakową znajdziecie oczywiście u mnie na blogu czyli TU.
Drugą zaletą wafli kajmakowych jest to, iż składniki na te wafelki są dostępne praktyczne w każdym sklepie. Dobrą cechą tych słodkości jest dodatek mielonych orzechów. Mamy tutaj dowolność. Ja osobiście wybrałam orzechy włoskie i laskowe, ale to do was należy jakie wybierzecie.
Wafle kajmakowe moim zdaniem mogą konkurować z najsłynniejszym deser na bazie wafli czyli tortem pichingerem(przepis na niego znajdziecie TU). Są równie łatwe i szybkie, co smaczne. Polecam!
Składniki:
400 ml mleka skondensowanego
120 g mielonych orzechów włoskich lub wiórków kokosowych
100 g czekolady białej
75 g masła
1 paczka kwadratowych wafli
Mleko skondensowane gotujemy. W momencie zagotowania zmniejszamy ogień. Gotujemy około 15-20 minut na średnim ogniu. Gdy masa kajmakowa będzie gęsta dodajemy 60 g mielonych orzechów lub wiórków kokosowych. Studzimy. Cztery wafle przekładamy masą kajmakową. Postępujemy tak do momentu skończenia się masy. Kwadraty waflowe chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Następnie kroimy je na pół.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rogi wafli maczamy w czekoladzie, a następnie w pozostałych mielonych orzechach.
Drugą zaletą wafli kajmakowych jest to, iż składniki na te wafelki są dostępne praktyczne w każdym sklepie. Dobrą cechą tych słodkości jest dodatek mielonych orzechów. Mamy tutaj dowolność. Ja osobiście wybrałam orzechy włoskie i laskowe, ale to do was należy jakie wybierzecie.
Wafle kajmakowe moim zdaniem mogą konkurować z najsłynniejszym deser na bazie wafli czyli tortem pichingerem(przepis na niego znajdziecie TU). Są równie łatwe i szybkie, co smaczne. Polecam!
Składniki:
400 ml mleka skondensowanego
120 g mielonych orzechów włoskich lub wiórków kokosowych
100 g czekolady białej
75 g masła
1 paczka kwadratowych wafli
Mleko skondensowane gotujemy. W momencie zagotowania zmniejszamy ogień. Gotujemy około 15-20 minut na średnim ogniu. Gdy masa kajmakowa będzie gęsta dodajemy 60 g mielonych orzechów lub wiórków kokosowych. Studzimy. Cztery wafle przekładamy masą kajmakową. Postępujemy tak do momentu skończenia się masy. Kwadraty waflowe chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Następnie kroimy je na pół.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rogi wafli maczamy w czekoladzie, a następnie w pozostałych mielonych orzechach.
Komentarze
Prześlij komentarz