Waniliowy keks na święta

 Święta już za rogiem. U mnie w domu zaczyna panować mały stresik. Nie wiem czy wy też tak macie, ale ja zawsze stresuje się przed świętami. Sprawdzoną metodą u mnie jest pieczenie wypieków.

Moja dzisiejsza propozycja to pyszny waniliowy keks na święta. Zawsze się udaje i zawsze wychodzi. Jest to keks który długo zachowuje świeżość i jest przy tym wilgotny. Aromat waniliowy wraz z pysznymi i zdrowymi bakaliami sprawi, że nikt nie oprze się temu wypiekowi. Nawet dzieci go pokochają. Na święta zawsze piekę dwie keksówki takiego ciasta, gdyż jedna to za mało dla mojej rodziny.  Do swojego keksu używam najczęściej orzechów i rodzynek, ale tak naprawdę możecie dodać jakie lubicie najbardziej bakalie. Każde bakalie jest pełna wartości i tak samo smaczna.

Waniliowy keks na święta to przepis dla każdego kto nie lubi spędzać dużo czasu w kuchni i zarazem ceni smaczne wypieki. Moim zdaniem to ciasto na święta pokochacie i docenicie. Polecam !

Jeśli masz czas to zobacz moje poprzednie przepisy  na  

Porady:
  1. Bakalie takie jak rodzynki dobrze jest sparzyć przed przygotowywaniem ciasta
  2. Składniki zimne takie jak jaja wyjmij wcześniej muszą być w temperaturze pokojowej
  3. Mąkę można przesiać wcześniej, ciasto będzie bardziej puszyste
Czas pieczenia: 110 minut
Poziom: łatwy

Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g cukru
150 ml oleju
80 g bakali(20 g orzechów laskowych, 20 g orzechów włoskich, 20 g rodzynek, 20 g innych bakali np: daktyli)
30 g cukru waniliowego
10 g proszku do pieczenia
aromat waniliowy
4 jajka

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy cukier waniliowy i aromat. Miksujemy. Dodajemy olej wolnym strumieniem. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy bakalie obtoczone w mące. Mieszamy. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy 180 stopni przez 50 minut. studzimy. Dowolnie dekorujemy.

 Smacznego !

Komentarze